jaren 50 jurken

Waaraan herkent men jaren 50 jurken?

De jaren 50 zijn de jaren net na de Tweede Wereldoorlog. De maatschappij was in opbouw. Alles kon en mocht. Dat zie je aan deze jurken. Ze hebben vrolijke, pittige en soms grappige prints. Bolletjes waren heel erg in. Maar je ziet ook bloemen- en zelfs citroen- of kersenprints. Soms vind je ook de matrozenstreepjes. De rokken van deze jurken zijn breed en en klokvormig en komen tot aan de knie. Daaronder draagt men een onderrok die uit vele laagjes bestaat (de zogenaamde petticoat). De hals is vaak diep uitgesneden en de bandjes gaan meestal in haltervorm om de hals heen. De taille is heel smal. Over het algemeen kan men deze jurken “swingend” noemen. Mij doen ze altijd denken aan vrolijke en uitbundige feesten met lindy hop dansen en muziek.

Waar vind je deze jaren 50 jurken?

Ze zijn de laatste jaren zo gewild dat er bedrijven deze jaren 50 jurken opnieuw zijn gaan produceren. Je kan ze vinden in online webshops of in gespecialiseerde winkels. Heel duur kan je ze niet noemen voor wat je ervoor in de plaats krijgt: een heel leuke aanvulling in je garderobe. Soms vind je ze ook nog op rommelmarkten of tweedehandswinkels, maar dan heb je wel wat geluk nodig dat er net jouw maatje tussen zit.

En wat doe je nu met zo’n jurk?

Er bestaan evenementen die volledig in de jaren 50 sfeer zijn: autoshows, dansavonden of party’s. Daar kan je natuurlijk je jurk volledig showen. Ben je zelf jaren 50 minded, dan bezit je misschien een vintage autootje. Doe gerust je jurk aan als je ermee op pad gaat. Of is je interieur jaren 50? Dan kan je, als je vrienden of familie uitnodigt, ook gemakkelijk je jurk aantrekken. Kijk ook eens uit naar andere leuke mode accessoires zoals sjaaltjes, handtassen, schoenen, haarstrikken of oorhangers. Dan word het helemaal af!

Tags: No tags