Stropdassen met ruitpatronen

Stropdassen met ruitpatronen

Stropdassen met ruitpatronen zijn weer helemaal van nu. Smalle stropdassen met Schotse ruiten waarin de kleur rood de boventoon voert, steken mooi en opvallend af als je deze stropdassen draagt op een wit overhemd. Maar deze zomer zijn ruitpatroon stropdassen in pasteltinten ook een goed idee. Stropdassen met ruiten kunnen altijd!

Welke verschillende ruiten en patronen zijn er?

Allereerst de Schotse ruiten, want daar denk je wellicht het eerste aan?! Oorspronkelijk toonden of bepaalden de ruitpatronen in Schotland het gebied of de streek waar de dragers vandaan kwamen. De wevers (kledingmakers) werden er aan herkend. Later kon je de Schotse clans aan de ruitpatronen herkennen. Het dragen van ruitpatronen is zelfs een tijd bij wet verboden geweest in Schotland. Deze wet kon worden omzeild door in het leger te gaan. In het leger was het dragen van ruitpatronen namelijk niet verboden. Deze tijdelijke van kracht zijnde wet heeft er voor gezorgd dat diverse kennis van toewijzing van Schotse ruiten aan gebieden en/of clans verloren is gegaan. 
 

Bekende ruitpatronen geschikt voor stropdassen met ruitpatronen

Er zijn in Schotland nu trouwens nog wel ruitpatronen bekend die alleen door clanleden gedragen mogen worden. Er zijn ook ruitpatronen bekend waar patent op is aangevraagd. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Burberry ruit. Er rust modelrecht op de Burberry-ruit. De Burberry ruit is een als klassieke bekend staande ruit.

Een andere bekend ruitpatroon is het Gingham motief. De kleine ruit met twee kleren, waarin de kleur wit altijd vertegenwoordigd is. Brigitte Bardot heeft dit ruit motief bekend gemaakt door een trouwjurk met pastelroze motief te dragen. Dit ruitenpatroon is in Nederland beter bekend onder de naam Brabants bont.

Tags: No tags