halloween

Hoe wordt Halloween gevierd?

Halloween is een feestdag dat van oorsprong vooral gevierd wordt in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. Tegenwoordig gaan ook steeds meer landen uit Europa en Oost-Azië Halloween zien als een feestdag. Het is een feestdag die valt op 31 oktober. Deze dag komt van oorsprong uit de Keltische kalender. 31 oktober werd hier gezien als oudejaarsavond. Maar hoe wordt Halloween gevierd?

Geen Halloween zonder trick or treat

Met Halloween zijn de huizen versierd met allerlei Halloween feestartikelen, zoals pompoenen en lichtjes. De kinderen gaan die avond verkleed langs de huizen in de buurt, ze kloppen of bellen aan en roepen trick or treat! De bewoners hebben dan de keuze tussen het slachtoffer worden van een plagerijtje (trick) of iets lekkers geven aan de kinderen (treat). De bedoeling hiervan is om diegene die opendoet een beetje bang te maken.

Halloween in Nederland

Deze feestdag wordt ook steeds meer naar Nederland toegetrokken. Zo is er in Walibi Holland elk jaar Halloween Fright Nights. Ook wordt er al aantal jaren bij het Westergasfabriek het Amsterdam Halloween Monsterball gehouden.

Jack-o’-Lantern

Jack-o’-Lantern is een uitgeholde pompoen. De pompoen krijgt een ingekerfd gezicht en een kaars binnenin zodat het lijkt op een lantaarn. Hij dankt zijn naam aan de Ierse Jack.

Zonder griezelige kleuren geen Halloween

De kleuren die met Halloween gebruikt worden voor allerlei Halloween feestartikelen hebben allemaal een betekenis. Zo staat zwart voor dood, nacht, heksen, zwarte katten, vleermuizen en vampiers. Oranje voor pompoenen, herfst en vuur en rood staat voor bloed, vuur en kwaad. Maar blauw staat juist weer voor water en lucht.

Feesten

Halloween wordt ook vooral in de Verenigde Staten onder (jonge)volwassenen gevierd. Zij gaan vaak naar huisfeesten of naar een club in de buurt waar Halloweenfeesten worden gehouden. Het feest was dus vooral in de Verenigde Staten en Ierland populair, maar komt dus steeds meer naar Europa toe.