t-shirts

Hoe worden T-shirts gemaakt?

Tegenwoordig denken we er niet meer over na. T-shirts koop je gewoon in de winkel zonder na te denken over waar het product vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. De meeste T-shirts worden gemaakt van katoen, maar tegenwoordig worden allerlei verschillende stoffen gebruikt bij het produceren van dit product. In dit artikel gaan we het met name hebben over het katoenen T-shirt.

De katoenplant

De katoenplant is een plant die behoort tot de kaasjeskruiden. In totaal zijn er zo’n 290 verschillende soorten katoenplanten. Niet al deze soorten zijn geschikt voor het maken van katoenproducten. Doordat deze plant veel zon nodig heeft, is deze plant vrijwel alleen te vinden in warme gebieden. Hoewel de plant alleen te vinden is in erg warme gebieden, heeft de plant veel water nodig. Wanneer de vruchten rijp zijn, komen de katoenharen naar buiten. Deze katoenvruchten worden vervolgens handmatig of machinaal geplukt en droog opgeslagen. Vaak worden de katoen eerst op matten gelegd zodat ze vervolgens door de zon op kunnen drogen.

Bewerken van katoen

Wanneer het katoen helemaal is opgedroogd worden ze in een fabriek verder bewerkt. Allereerst worden de zaadjes verwijderd door een machine. Deze zaadjes worden gebruikt voor andere bestemmingen. Vervolgens als de zaadjes zijn verwijderd worden de zogenaamde katoenvezels die overblijven naar de spinnerij gebracht. Hier worden gereed gemaakt als garen. Wanneer dit proces achter de rug is ondergaan de garen vaak nog een aantal behandelingen om de kwaliteit en de duurzaamheid van de stof te verbeteren. Na deze behandelingen worden de T-shirts gemaakt.

Anders stoffen

Er worden veel verschillende T-shirts gemaakt tegenwoordig. Zo wordt er ook gebruik gemaakt van verschillende stoffen om de T-shirts te maken. Naast katoen wordt er veel gebruik gemaakt van polyester en acryl. De voornaamste verschillen tussen katoen en deze stoffen zit hem in het doel waarvoor het gebruik wordt. Katoenen T-shirts worden vaak gebruikt voor normale T-shirts, waar bijvoorbeeld polyester veel wordt gebruik voor sportkleding. Dit komt doordat katoen vocht vasthoud en polyester vocht doorgeeft. Wanneer je gaat zweten wordt een polyester T-shirt niet meteen helemaal nat. Een katoenen T-shirt wordt dit wel doordat het stof vocht opneemt. Tevens zit er een verschil in prijs. Katoenen shirts zijn vaak wat goedkoper dan shirts van polyester. Daarnaast voelt katoen zachter aan omdat het een wat dikkere stof is dan polyester dat erg glad is. Het verschil zit hem dus voornamelijk in het doel waarvoor je het T-shirt koopt en waarvoor je hem voor wilt gebruiken.

Tags: No tags