Kledingmerken

De enorme verscheidenheid aan kledingmerken

De verscheidenheid aan kledingmerken is enorm. Kledingmerken zijn er van spotgoedkoop – ik denk aan de ‘huismerken’ bij de goedkopere kledingwinkels – tot de zogenaamde haute couture; de voor velen onbetaalbare merkkleding van het duurste segment, die in kleine hoeveelheden gemaakt worden door de grote ontwerpers. Armani, Prada en Gucci zijn slechts enkele merken die tot de laatste groep behoren.

Merkdifferentiatie

Er zijn echter nog meer manieren waarop merken zich van elkaar differentiëren. Zo zijn er kledingmerken die zich voornamelijk op vrouwen richten – bijvoorbeeld Dior en Chanel om het maar even bij de dure merken te houden – en anderen die het zowat uitsluitend bij mannenkleding houden. Ook brengen merken een bepaalde uitstraling met zich mee, waardoor ze van elkaar verschillen. Draag je een jurkje van Louis Vitton, dan oog je chique. Loop je in een shirtje van Diesel, dan zie je er stoer uit. Heb je een trui van Nike aan, dan denkt men dat je sportief bent. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen van dezelfde kledingmerken houdt: sommige kledingmerken passen beter bij de één, anderen beter bij de ander. De kleding die je draagt is namelijk deels een weerspiegeling van je identiteit, van wie je vanbinnen bent.

Je kleding bepaalt deels je identiteit

Dit idee – dus het idee dat de kleding die je draagt jouw persoon deels vormt – is ongetwijfeld één van de redenen waarom het storm loopt bij winkels als posters met daarop ‘kledingmerken sale’ de etalages sieren. Het is de kans voor klanten om zichzelf te vormen.

Tags: No tags